Üzemel a Balaton csavargőzös hajó

fotó © BALATON.travel

Megkezdte hatodik szezonját a Balaton csavargőzös. A 145 éves hajómatuzsálemet az egész szezonban, akár rossz időben is várja a látogatókat. Hiszen a hajózásról készült interaktív kiállítás a parton álló hajó gyomrában tekinthető meg.

Habár ma már a parton áll, de még mindig az északi és déli part közti kapcsolatot szimbolizálja a Csavargőzös. Révfülöp és Balatonboglár ugyanis közösen mutatja be a hajó történetét, amely egykor a két település között szelte a habokat.

Kondor Géza, polgármester, Révfülöp:

lassan szinte a sajátunknak tekintjük. Már három éve üzemeltetünk Révfülöpön ennek egy szárazföldi bázisát a Csavargőzös múzeumot, amihez a helységet adjuk. És Kopasz Árpád úr a hozzávaló kiállítási szemléltető eszközöket személyzetet. És én azt gondolom, hogy az a cél, amit kitűztünk az előbb utóbb reálissá fog válni.

Ez pedig nem más, mint hogy a hajó újra vízre kerüljön

– tette hozzá Révfülöp polgármestere.

Előbb-utóbb egy úszómúzeumként kell hogy teljesítse küldetését, mégpedig úgy hogy délelőtt Révfülöpön délután pedig Bogláron lesz látogatható, miközben utasokat is fog szállítani

A csavargőzösben működő múzeumot üzemeltető Kopasz Árpád szerint, ez hatalmas befektetést igényelne.

Kopasz Árpád, elnök, Balatoni Hajós Kultúráért Egyesület:

Gyakorlatilag nagyon nagy munka, nagyon sok pénz lenne. Szegecselt hajó, ezek a hajók annak idején úgy épültek, és ezek a szegecsek már meglazultak tehát gyakorlatilag újjá kellene építeni, hogy ez menetrendszerint közlekedjen.

Kopasz Árpád szerint úgy lehetne a legegyszerűbben kivitelezni az elképzelést, ha felépítenék a csavargőzös pontos mását a mai technikával. A hajó egyébként 6 évvel ezelőtt újították fel, akkorra a balatonbogláriak régi álma valósult meg.

Mészáros Miklós polgármester Balatonboglár:

2012-re készült el gyakorlatilag romjaiból egy leégett roncs volt sokáig itt a Balaton-partjának szégyene. Szégyenfoltja Boglárnak és örültünk akkor, hogy egy uniós forrásból 20 millió forintból újjá tudott épülni. És annak is örültünk, hogy egy jó üzemeltetőt találtunk. Azóta egy interaktív játsszunk hajósinast kiállítás is van. Egy nagyon jó pontja Boglárnak, rögtön az ideérkezőknek Révfülöpről és azoknak, akik érdeklődnek a hajózás iránt.

Mészáros Miklós hozzátette: abban bíznak, idén még többen látogatnak el a legendás gőzösben működő múzeumba. Ezért mindent meg is tesznek, hiszen még több interaktív elemmel bővült a kiállítás, és olyan foglalkozásokat is indítanak, amelyek kicsiknek és nagyoknak is szórakozást nyújthatnak. Ráadásul a Csavargőzös rossz időben is értékes programot kínál a vendégeknek.

(Somogy TV, Híradó)

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!