Újbormustrát tartott a Balatonvin Borlovagrend

Miklós-napi újbormustrát tartottak péntek este a Balatonvin Borlovagrend szervezésében a Koczor Pincében.

A részt vevő borászok erre az alkalomra lepalackoztak néhány üvegnyit a megmutatni kívánt borokból, és egy jó vacsora mellett együtt kóstolgatták azokat.

Újbormustra 2017 december, fotó © Koczor Dóra

– Régebben Márton-nap idején tartottuk ezt tél eleji összejövetelt, de túl sok lett a Márton-napi boros rendezvény, ezért áttettük Miklós- nap környékére.

Jó alkalom ez az éves munka eredményének az ünneplésére – mondta el a veol.hu-nak Koczor Kálmán borász, a Balatonvin Borlovagrend elnöke. Köszöntőjében az évjáratot értékelve elmondta, hogy borász életének legszebb szőlőjét sikerült idén leszüretelni, egészséges, magas cukorfokú szőlő került a pincébe, az idei boroktól is sokat várnak.

Újbormustra 2017 december, fotó © Koczor Dóra

Koczor Kálmán Rozália bort vitt a rendezvényre.

– Idén már szeptemberben leszüreteltük az egészet, de én ragaszkodom a tradicionális borkezeléshez, nem szeretem a nagyon gyors technológiájú borokat. Szépen tisztulnak, de egyedül a rozé palackozható, a többi, ahogy a természet adja – tette hozzá a szakember.Punk Ferenc tihanyi borász a Halászok borát, azaz olaszrizlinget hozott az ünnepségre. Mint mondta azért, mert ahogy ezt már 1754-ben, a szabad Csopaki Hegyközség megalakulásával leírták, az olaszrizling ennek a tájnak a bora, e nélkül elképzelhetetlen egy boros összejövetel.Antal Gyula felsőörsi borász egy kékfrankos – merlot – cabernet franc cuve-t hozott. – Úgy éreztem, hogy ez a borom már kész. Még én is csak erre az alkalomra palackoztam, de már minősítették, jól sikerült, érdemes megmutatni – mondta a szakember.Szerinte is remek évjárat lesz a 2017-es, hasonló a 2012-es és 2013-as évekhez. Ő azonban nagyon nagy szavakat nem mer használni. Mint mondja 2008-ban sikerült utoljára jégbort készíteni.

A Balatonvin Borlovagrendet 1984-ben Csopakon alapították. Rendezvényeikkel a térség borászati kultúráját és borait népszerűsítik.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!