Öt remek étterem, amiért télen is megéri a Balaton felé venni az irányt

Pár éve még szenzációszámba mentek azok a vagány éttermek és borászatok, amelyekért a gasztrobolond turisták több száz kilométert is képesek voltak autózni egy ködös szombat délután.

Az encsi Anyukám mondta, vagy a szemesi Kistücsök mellett ma már tucatnyi olyan vendéglő van – akárcsak a Balaton északi partjának Budapest felőli csücskében –, amelyek önmagukban tartalmas hétvégi programok, hát még, ha összekötjük őket egy jóízű kirándulással, városnézéssel vagy borkóstolóval…

Öt helyet gyűjtött össze a Roadster, amiket az őszi szezonban lelkesen végigjártak, teszteltek, és nagyon-nagyon szerették!

Zománc Bisztrócska – Vászoly

Ha lehetne a minőségi alapanyagokra építő, ízig-vérig házias konyhának szentélyt állítani, mi a Zománcban kezdenénk. A második nyári szezont követően úgy fest, a nagyi főztjére házi áldásokkal, rusztikus, retro dizájnnal még egy lapáttal rápakoló étterem biztos lábakon áll – a hideg vagy az eső sem akadály, hogy az őszi-téli hétvégéken is megteljen a hely.

Bár most már csak péntektől vasárnapig kóstolhatunk finomságokat a piros lábasból, nincs okunk panaszra. A forró bableves, a zseniálisan elkészített kacsamáj vagy zúza tökéletesen van elkészítve, levezetésképp pedig most épp a madártejet és a túrógombócot óriási hiba kihagyni.

A Zománc a tökéletes gasztronómiai ellentrend, a példa arra, hogy cifra tálalás és fine dining fogások nélkül is jó az élet. Azt már csak halkan jegyezzük meg, hogy a bisztrócska egyik tulajdonosa épp egy haléttermet készül nyitni Aszófőn!

Márga Bisztró – Csopak

A bor Szent Donát, az étterem Márga – ez már két éve így van Kovács Tamáséknál Csopakon, kezdjük megszokni. Nemrég két izgalmas, hipszter bor miatt jártunk a birtokon, de mit neveznénk elpuskázott lehetőségnek, ha nem azt, hogy egy ilyen látogatáskor nem eszünk a Márga Bisztróban egy falatot sem?

Kedd-szerda szünnap az őszi-téli szezonban, de a többi napon bármikor útba ejthetjük Csopak kilátók panorámájával vetekedő éttermét.

A Varga Roland–Endrédi Zoltán duó vezette konyhán ilyenkor is csúcsminőségű munka folyik, az alapanyagokat is próbálják a környékről beszerezni, az étlap épp ezért dinamikusan változik. Bár tudjuk, hogy nehezen oldható meg, de érdemes autó nélkül érkezni: a borászatban egyre több az izgalmas bor, az egyik legnagyobb kedvenc a Magma kékfrankos pedig most debütál a 2016-os évjáratával.

Neked főztem – Zánka

Pár éve a csodájára jártak a zánkai strand előtti kis bódéban nyitott, minőségi büfének. A jó burger és a jó borok már ott is alapvetőek voltak, de kóstoltunk anno sült cukkinivirágot is a Neked Főztem 1.0-ban. Nemrég viszont eggyel magasabb fokozatba váltottak.

A büféből rusztikus étterem – vagy ahogy ők hívják, gasztrokocsma – lett, és a partról a faluba költöztek. Az étlap itt is folyamatosan változó, de az egyre zordabb időben a bableves vagy a sütőtök krémleves eléggé kihagyhatatlannak tűnik a vörösboros marhapörkölt vagy a sertéspofa, túrós sztrapacska kombináció előtt.

Kreinbacher Birtok – Somlóvásárhely

A vízparttól ugyan egy kicsit messzebb van, mint egy átlagos balatoni étterem, de Kreinbacherék garantáltan megérnek néhány plusz kilométert. A csúcstechnológiás borászatban hétvégente akár egy két-három órás vezetett kóstolóra és pincetúrára is benevezhetünk, de ha csak a tömör lényegre – azaz a borokra – terjedne a kíváncsiságunk, a vintázs-retró elemekkel tűzdelt bisztróban is időzhetünk.

Toldi József séftől egész biztos tudunk majd remek halat vagy császármorzsát kóstolni, de a reggeli is megér egy próbát – ahhoz viszont a dizájnszobákban kell álomra hajtani a fejünket.

Egye fene, valahogy ki lehet bírni – mi az, hogy ki lehet, igazából egyszer muszáj megtapasztalni a komplett Kreinbacher-élményt. Mi már megtettük, és meg is írtuk!

Sparhelt Bistro – Balatonfüred

A balatonfüredi Sparhelt Bistro évek óta az egyik legmegbízhatóbb étterem az északi parton – nemcsak a havonta megújuló étlap, hanem az egész éves nyitvatartás miatt is.

Lassan két hónapja, hogy meglátogattuk Elek Balázs konyháját, és újravarrt paprikáskrumplit kóstoltunk a Sparheltben. A menü azóta teljesen lecserlédőtt: már tapolcai pisztráng, túrós csusza és szarvasbélszín színesíti az étlapot.

A hétfői és keddi szünnapok kivételével zajlik az élet a bisztróban, és abban is biztosak lehetünk, hogy remek borajánlást kapunk a választott fogások mellé. Aki mégsem szeretne “felmászni” a Vörös templomig, annak jó hír, hogy a tulajdonosok másik étterme, a Karolinával szemközti Nem Kacsa a parton várja az éhes utazót, szerdától vasárnapig.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!