Tetőteraszos étterem a Balaton partján ez a Pura Vida Port
fotó © Keszthely DronPhoto
Keszthelyen a Yachtkikötőben megnyitotta kapuit a híres tapolcai Pura Vida második egysége a Port!
Árkosi Attila és családja korábban falusi turizmussal foglalkoztak Zalahalápon. Már akkoriban is Attila felesége Erika főzőtt a vendégekre mediterrán fogásokat. Annyi dicséretet kapott a vendégektől, hogy megszületett a gondolat, hogy erre egy éttermet kell nyitni. 2014. december 27-én nyitotta meg Tapolcán az első étteremét a család. Erika 9 éves kora óta főz rendszeresen a nagymamai ukászok mentén. Világot látott családról beszélhetünk, hiszen éltek New York-ban 2 évet majd Spanyolország következett 4 évig.
A tapolcai Pura Vida Wine & Dine már az első évben 2015 őszén benne volt a Gault & Millau éttermi katalógusban: egy sapkát és 13 pontot kapott. A Balaton környékén addig csak a balatonszemesi Kistücsöknek és a veszprémi Chiantinak volt ilyen minősítése.
Attila elmondása szerint a tapolcai egység nagyon jól működik minden téren de tudomásul kell venni, hogy egyrészt a méretéből adódóan, másrészt a tél nehézsége miatt nem tud olyan eredményt elérni, amivel stabilan tud gondolni a családjának jövőjére.
Ezért döntöttek a második étterem a közvetlen Balaton parti Pura Vida Port megnyitása mellett.
Már az élmény, hogy az ember kiül itt a teraszra, a Balaton közelsége, ez a milliő ami itt van ez már egy fél siker – mondja Attila. A siker másik fele a magas minőségű ételek és a vendégek tökéletes kiszolgálása.
5 hét alatt rohamtempóban készült el, a tapolcai étterem hangulatát megőrízve az átalakítás az előző bérlő után.
A terasz magában egy olyan adottságú dolog, hogy azzal nincs mit kezdeni, mert az úgy jó ahogy van – folytatja az interjút Attila.
Október 15-ig lesz az étterem nyitva idén, de a kikötő tulajdonosai és az új üzemeltetők is nyitottak az egész éves nyitvatartás felé. Mi is azt gondoljuk, hogy helye lenne egy ilyen magas színvonalú étteremnek egész évben Keszthelyen.
Elsők között szerezhettünk fantasztikus élményt az étteremben, mutatjuk részletesen:
Előétel: Kacsaterrine Malachússal
Megjelenésében impozáns kellemesen fűzerezett rakott ételt tálaltak fel nekünk melyet mint egy keretbe foglalt egy finom aszpik réteg. Két egymástól merőben különböző mártással volt a tányéron melyek ízben harmonizáltak. A terrinevel összekóstolva őket különleges ízkavalkáddal találkozhattunk.
Előétel: Cserépben sült Brie, Csili, Méz, Fokhagyma
Ennek az előételnek a szeretetéhez alapfeltétel a brie sajt kedvelése. A cserépedényben megsütött sajtra csili, méz és fokhagymás oliva került. Az édes a csípős és a fűszeres ízek keverése nem új találmány de megunhatatlan kombináció. Egyszerű, finom előétel volt.
Leves: Paradicsomleves, Mascarpone
Kicsit tartottam tőle, hisz bár nem egy bonyolult étel de az alapanyag meghatározza ízét és állagát. Az olaszok szerint aki jó ételt szeretne paradicsomból az Calabria környékéről vásárolja meg az alapanyagot hozzá. Itt sem kellett csalódnunk a chéf ahogy az előbbi fogásoknál is tapasztaltuk nagy hangsúlyt fektet a kiváló alapanyagokra. A krémlevesben olvasztott parmezán és mascarpone kapott helyet. Friss üde ízek, diszkrét tálalás jellemezte.
Leves: Csicsóka krémleves, Füstölt pisztráng
Idehaza kevés konyhában találkozhatunk ebből a gumós növényből készített étellel, pedig kifejezetten ízletes fogások készíthetőek belőle. A chef jelen esetben nem vette félvállról a feladatot igazi különlegességet kaptunk a tányérunkba. Összetett telt íz, mintha bort kóstolgattunk volna úgy találgattuk az összetevőket. Bevallom férfiasan egy ízre magunktól nem is jöttünk rá, meg kellett kérdezni. Ezt a “titkos” összetevőt nem is írnám most le kívácsi vagyok hányan találják el maguk ebédjük folyamán. Az a pillanat mikor a füstölt pisztrángot is hozzá kóstoltuk a léhez, felejthetetlenné tette az élményt. Igazi gourmet fogás ez a leves, hamar híre fog menni.
A levesekkel kapcsolatban talán egyetlen negatívumot említenék meg, az pedig a mennyiség. Mi határozottan soknak ítéltük meg. Csendben pislogva vártuk a főételeket immáron nem túl éhesen.
Főétel: Tigrisrák, Rizottó, Kecskesajt, Metélőhagyma
A tenger-gyümölcseiből készült ételeknél általában egy könnyed fogásra gondolunk ami jelen esetben nem igaz. A kecskesajtos rizottó kifejezetten laktató étel, állaga a tejberizsre emlékeztetett. A sajt és hagyma ízkombinációja jól ment a rákokhoz amik tökéletesen voltak elkészítve. Bőséges fogásról beszélhetünk ebben az esetben is. Nekem egyedül egy kis friss őrölt-bors hiányzott az ételről, ami azért nem került rá mert kollégám, akivel együtt kóstoltunk nem szeretette.
Főétel: Grill Kacsamáj, Karotta, Narancs, Vanília
Kíváncsiságból eset erre az ételre a választásunk “Na ebből mi jöhet ki?” találgattuk. Igényesen tálalt Szépen megsütött májszeleteket kaptunk karotta pürén. A máj állaga, ahogy annak lennie kell. A püré valami különlegesen krémes. Az ízek!!!!
“Hallod ez valami zseni!” tört ki kollégámból. Ennél kifejezőbben nehéz is lenne röviden összefoglalni mit éreztünk a máj, karotta, narancs, vanília ízek találkozásából. Egy biztos éhesen visszamegyek és rendelek megint ebből a fogásból.
Desszert
Erre már nem jutott hely, nem vagyunk kisétkű emberek olyan erős átlagosnak sorolnám magunkat, de az itt felszolgált mennyiségekkel épp megbirkóztunk. Következő látogatásunkkor a desszerteket is végigkóstoljuk.
Az ételek minősége felsőkategóriás, a kiszolgálás profi és családias hangulatú. Mi törzsvendégek leszünk!
Addig is itt az étlap, aki teheti próbálja ki.
A Pura Vida Port étterem adatai:
- Cím: 8360 Keszthely, Phoenix utca 1.
- Telefon: +36308835917
- E-mail: hello@puravidadine.hu
- Web: www.puravidadine.hu
- Facebook: Pura Vida Port