Badacsonyi Keszegfesztivál és Horgászat

fotó © Török Brigi / Vitorlázás Magazin

A tavasz beköszöntével a horgászat szerelmesei is beindulnak, és előveszik téli álmukból felszereléseiket.

Szerencsére hazánkban is egyre több helyen adódik lehetőség pecázásra, hiszen nem csak a Balaton, de egyre több halásztó is kitűnő otthont nyújt e sportágnak.

A Badacsony első látásra 1. kiemelt eseménye a Hetedhét Badacsony rendezvénysorozaton belül,

a Keszegfesztivál (június 9–10.).

Ennek apropójaként összeszedtünk Nektek néhány hasznos információt, tudnivalót a keszeg halfajtáról.

A keszegfélék több fajtája is megtalálható a Balatonban.

A dévérkeszeg és a vörösszárnyú keszeg tartozik a legismertebbek közé

A dévérkeszeg a tó fenekének iszapjából túrja ki magának táplálékát, a csalétek és az etető szagát már messziről megérzi igen fejlett szagló és ízlelő szerveinek köszönhetően. Gyakorta lábatlankodik a ponty közelében is.

Kora tavasztól késő őszig lehet fogni, tilalmi idő és méretkorlátozás alá nem esik. Mivel a dévér szája kicsi, ezért érdemes kisebb csalétket használni, horgászat közben pedig folyamatosan beetetni. Ha dévérkeszegre horgászunk, érzékeny úszós felszerelés használata javasolt, de a fenekező módszer is sikerrel végződhet, viszont itt figyelnünk kell a finom szerelékre, mert óvatos hal és a csali lecsipkedésében is rafinált, ügyes módon jár el. Éppen ezért a 0,20-as zsinór használatánál vastagabb nem javasolt. Gilisztát lógatva nem érdemes használni, hiszen azt csak ráncigálni fogja, nem pedig horgostól bekapni. Kicsi szájmérete miatt csonti vagy tejes kukorica megfelelő lehet, abból is a kisebb méreteket kell kiválogatni. Rendkívül érzékeny a vízállás változásaira. Lassú áradás esetén partközelben érdemes horgászni rá. Magyarországon az eddigi, legnagyobb kifogott példány 6,02 kg-os volt, 2014 őszén. Készülj fel rá, hogy ha kifogod és le akarod venni a horogról, erősen sikamlós élményben lesz részed.

A másik gyakori balatoni keszegféle a vörösszárnyú keszeg

Vízinövényekkel benőtt vízterületeket kedveli és általában csapatokban mozog. A pontyféle halak legszínesebbjei közé tartozik, háta acélfényű feketés, oldalai aranysárgák, hasa ezüstös fehér. Páros úszói, farokalatti úszója vérvörös, a hát- és farokúszó szürkés alapszínű, vörhenyes árnyalattal.

Tipikus állóvízi hal, igyekszik elkerülni az áramlásos vízterületeket. Horgászata nem korlátozott. A dévérhez hasonlóan szintén óvatos fajta, könnyű úszós felszereléssel és apró horoggal javasolt horgászni. A vékony giliszta, csonti és gyúrt kenyér is alkalmas hozzá csalinak. Hazai rekord; 2,05 kg volt 1995-ben.


Mielőtt horgászni indulunk — akár keszegre, akár más halfélére — számos körülményt figyelembe kell venni. Első és legfontosabb a balatoni horgászat esetében, hogy az aktuális év horgászrendjével tisztában legyünk. 2017-től pl. 6 új ponttal bővült, és 5 pontban módosult a Balatoni Horgászrend. Természetesen az érvényes horgászengedély is elengedhetetlen kellék. A Magyar Országos Horgász Szövetség honlapján megtalálhatók a 2017. évi területi jegyárak is. Mindezek mellett további tényezőkre is figyelni kell, mint pl. az időjárás, viharjelzők figyelembe vétele, csónakból horgászás esetén a balatoni csónakázás szabályainak betartása.

A viharjelző a következő esetekben nem jelez, tehát alapfokon áll:

gyenge légmozgás, mérsékelt, élénk (0–40 km/h), sima, vagy enyhén hullámos vízfelület

Elsőfokú viharjelzés: percenként 45 villanás

erős szél (40–60 km/óra), nagyobb hullámok, de még nem annyira veszélyes, csónakok csak a part közelében lehetnek.

Másodfokú viharjelzés: percenként 90 villanás.

viharos, erős, orkán erejű szél (60–100 km/óra); tarajos, nagy hullámok a tavon, nulla látótávolság, a csónakoknak ilyenkor már tilos vízre menni.

A VIHARJELZÉSRŐL RÉSZLETESEN ITT TÁJÉKOZÓDHATSZ >>>

A különböző felügyeleti szervek elérhetőségével is jó ha tisztában vagyunk:

  • Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság: 1817 (ingyenesen hívható)
  • Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata Egyesület: +36303838383
  • Balatoni Halőr, bejelentő száma: +36303503333

Badacsony közelében található horgászjegy értékesítő helyek: Badacsonytördemici HE kikötő és Badacsonyi Tourinfom Iroda

Ne feledjétek, hamarosan Keszegfesztivál Badacsonyban!

Kecsegefesztival Badacsony Balaton Horgaszat BALATON.travel

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!