Az Annabáli csemege a Balaton fagyija 2018-ban

fotó © Facebook

Két nappal az év fagylaltja verseny után, melyet egy balatoni cukrászműhely, a Bringatanya – Somogyi műhely, bazsalikomos málna fagylaltja nyert meg, május 16-án a siófoki hajóállomáson, a Tünde személyhajó fedélzetén hirdették ki, hogy melyik jeges nyalánkság kapja a Balaton fagyija kitüntető címet 2018-ban.

Itt olvashatsz többet az év fagylaltjáról!


A Balaton fagyiját a Nyitott Balaton programsorozat keretein belül egy négy tagú zsűri választotta úgy, hogy egyesével végigjárták a benevezett fagylaltozókat, és több tényezőt is figyelembe véve hozták meg döntésüket.

És mik voltak ezek a tényezők? Például az íz, az illat, az állag, a szín, a dekoráció, a praktikum, és természetesen a Balatonhoz való kötődés.

fotó © Facebook

A mezőny rendkívül kitett magáért, ezzel is mutatván, hogy a Balaton környékén is számos minőségi fagyizó található.

A zsűri végül a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó Annabáli csemege fantázia névvel illetett fagylaltját választotta meg a Balaton idei győzteseként, melyet valószínűleg a 2018-as Anna-bál desszertjeként szolgálnak majd fel.

A fagylalt kreáció tejalapú, linzeres ízesítésű, sült alma rétegezéssel, roppanós linzermorzsával, és a tetején aranycsokoládé díszítéssel. A fagyi egyedi ízét a helyi termelőktől vásárolt alma adja, amelyet a felkockázás után meg kell főzni és fahéjas cukorsziruppal ízesíteni.

A balatoni versenyen két különdíjat is kiosztottak. Az egyiket a balatonmáriafürdői, korábban kétszer is győztes Florida Fagyizó Kékszalag Aranytorta nevű, karamellizált zabkeksz-ropogóssal és sós karamellás gabonagolyóval készült fagylaltja kapta. A másikat a balatonföldvári Kárpáti Fagyizó Diófagyi házi szilvalekvárral, csillagánizzsal elnevezésű fagylaltja nyerte. További hat fagylaltozó, cukrászda emléklapban részesült.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!