24 pincészet készíthet idén BalatonBort
Lezajlott az a zárt körű szakmai bírálat, melynek eredményeként 2017-ben 24 pince jogosult a BalatonBor készítésére. Az italt saját kereskedelmi csatornájukon keresztül tudják majd értékesíteni.
A zárt körű bírálaton az alábbi szakemberekből álló zsűri vett részt:
Tóth Adrienn, Bálint László, Sánta Zoltán, Harmath Csaba
A bírálat eredményeként idén ezek a pincék készíthetik el a BalatonBort:
- Bujdosó Szőlőbirtok és Pincészet
- Búzás Borok
- Cseh családi pincészet
- Cse-Ki-Bor Pince
- Dobosi Pincészet
- Effendy Pincészet
- Garamvári Szőlőbirtok
- Gergely Borház
- Gyukli Pince
- Istvándy Pincészet
- Jásdi Pince Borház
- Koronczai Pincészet
- Laposa Birtok
- Pócz Pincészet
- Rádpuszta Szőlőbirtok
- Reitner
- Sabar Borház
- Söptei Pince
- Szabó és Fia Borpince
- Szeremley Borház
- Tagyon Birtok Baráti Társaság
- Váli Pince
- Veszprémi Pince
- Vesztergom Pince
A BalatonBor a Balatoni Kör és a Rizling Generáció közös terméke, amelyet bárki készíthet, aki megfelel az alábbi feltételeknek:
- alkoholtartalom 11,5-12,5 % vol között
- maradékcukor tartalom maximum 4 g/l
- erjesztés minimum 75% acéltartály és maximum 25% ászokhordó
- friss, de fajtajelleges aromák, illatos fajtákra jellemző karaktert kerülve
- érlelés minimum 4 hónap (palackozás előtt)
- érlelés minimum 75% acéltartály és maximum 25% ászokhordó
- forgalomba hozatali kategória: Balaton OFJ
A kizárólag Olaszrizlingből készített bor egységes arculati formában kerül kereskedelmi forgalomba: egységes címke, dizájn, palack és csavarzár. A Balatoni Kör és a Rizling Generáció vállalja, hogy a márkanév használati díját a termék kommunikációjára és marketingjére fordítja.