Hömpölyög a víz az utcákon a Balatonnál

Fotó © Varga György/MTI

A hétvégi esőzések komoly gondokat okoztak a Balatonnál. A vízállás vasárnap átlagosan 130 centiméter volt, úgy hogy közben maximális mennyiségű vizet engedtek le Siófoknál.

Hatvan köbméternyi víz távozik a Balatonból a Sió zsilipen keresztül – mondta Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) szóvivője. – A hozzáfolyás, ami esőben hullott és a Zalából érkezik azonban 69,1 köbméter – írja a sonline.hu.

Tehát több víz érkezik, mint amennyi le tud folyni.

Egyelőre a vízszint tartása csak egy távolabbi cél, a következő néhány napban ez nem fog sikerülni.

Ennek oka, hogy februárban az átlagosnál több csapadék hullott, kétszer annyi érkezett a Balaton vízgyűjtőre. Siklós Gabriella hozzátette: március 18-ig pedig az átlag közel kétszerese. – Szélsőségesen sok csapadék érkezett a Balatonba februárban – mondta a vízügyi szóvivő.

Balatonföldváron kritikus volt a helyzet a hétvégén. Witzmann Mihály országgyűlési képviselő ezért személyesen tájékozódott a helyszínen. – A vasárnap reggelem azzal telt, hogy végigjártam az érintett dél-balatoni településeket – tájékoztatott a honatya. – Balatonföldváron Holovits Huba polgármestertől és a helyiektől érdeklődtem van-e személyi veszély, vagy olyan ingatlan, amelyet veszélyeztet a víz.

Witzmann Mihály hozzátette: senkit nem hagynak magára, aki bajba került a víz miatt. Ha kell a rendvédelmi szerveket is be tudják vonni a védekezésbe.

Hullámok csapnak ki a mólóra a Balaton magas vízállása miatt Balatonmáriafürdőn 2018. március 17-én. Fotó:  Varga György/MTI

Eközben a Kapos folyón is jelentősen megemelkedett a vízszint, a Fészerlaki vízmércénél vasárnap délután 231 centiméteres volt a folyó. – Mederben van, de ha még lesz csapadék, nem tudjuk mi lesz – mondta Antal Lajos, Szabadi polgármestere.

A Kapos folyón harmadfokú legmagasabb belvízvédelmi készültség lépett életbe, tájékoztatott Siklós Gabriella, az OVF szóvivője. – A folyón egy újabb árhullám jön le, mert az elmúlt 24 órában 30 milliméter csapadék esett a vízgyűjtőre – mondta Siklós Gabriella. – A szántóföldekről szivattyúzzuk a vizet, a legmagasabb készültség értelmében a gépek éjjel-nappal dolgoznak.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!