Ismét összegyűltek a hazai NOHAB mozdonyok Tapolcán

Harmadik alkalommal zajlott le a Magyar Nohab Nap december 30-án Tapolcán

A találkozót 2015-ben rendezték meg először a típus forgalomból kivonásának 15. évfordulójára, azóta a nagy érdeklődés miatt hagyomány lett az eseményből.

Budapest, 2017. december 30. Nohab-mozdonyok vontatják a tapolcai Nohab-találkozóra tartó Vulkán (b) és Panoráma elnevezésű különvonatot Budafoknál 2017. december 30-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A NOHAB (Nydqvist & Holm AB) svéd gépgyárat Antenor Nydqvist, Johan Magnus Lidström és Carl Olof Holm alapította 1847-ben Trollhättans Mekaniska Verkstad néven.

Akkoriban vízi erőműveknek gyártottak turbinákat. 1865-ben gyártották az első gőzmozdonyukat, 1916-ban kapta a cég a NOHAB nevet.

Füle, 2017. december 30. Nohab-mozdonyok vontatják a tapolcai Nohab-találkozóra tartó Vulkán elnevezésű különvonatot a Fejér megyei Fülénél 2017. december 30-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A mozdonyokból a MÁV összesen 20 darabot vásárolt.

A NOHAB gyár készen állt volna további járművek gyártására, az akkori politikai körülmények nem tették lehetővé a beszerzésüket. A szovjet vezetés rossz szemmel nézte, hogy egy semleges ország elragadja tőlük egy szövetségesük piacát, ezért a magyar államnak 25 mozdony árát kellett kifizetnie, pedig csak 20 mozdonyt kapott.

A MÁV ezek után a szovjet gyártmányú MÁV M62 sorozatszámú “Szergej” vásárlása mellett kényszerült dönteni.

Tapolca, 2017. december 30. A Nohab-találkozóra tartó érkezett Vulkán (b) és Panoráma elnevezésû különvonatok a tapolcai vasútállomáson 2017. december 30-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az M62 prototípusként került hazánkba, ezért a MÁV rengeteget vesződött a kiforratlan és tökéletlen konstrukcióval – elfogadhatatlanul erős zajszennyezéssel és a hatalmas üzemanyagfogyasztás máig megoldatlan problémájával. Eközben, mint ismeretes, a NOHAB-ok jelentősebb meghibásodások nélkül, kitűnően ellátták feladatukat.

Magyarországon 2000 decemberében vonták ki a forgalomból ezt a típust. A 20 mozdonyból jelenleg 6 üzemképes.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!