keszthely-balatoni-muzeum-kiallitas-latvanytar, visualguide-csodalatosbalaton.hu

Üvegkupolás látványtár, többnyelvű vizuális tárlatvezetés

fotó © West-Balaton

Németül és oroszul

A Balatoni Múzeum állandó kiállítása az eddigi magyar és angol nyelvi feliratozáson kívül mostantól németül és oroszul is elérhető.

Egy multivisualguide (vizuális tárlatvezető) mobilapplikációt fejlesztettek ki, amely Android és IOS rendszereken is fut. Ezen keresztül az állandó kiállítás orosz és német nyelvű multivisualguide-ja, azaz a kiállítás audioguide-ja (hangtárlatvezető), az ehhez kapcsolt szöveges és (mozgó és álló) képi tartalmak, valamint a kincskereső játékok is elérhetők. Az állandó kiállítás termeiben emiatt WIFI elérhetőséget is kiépítettek.

keszthely-balatoni-muzeum-qr-kod-csodalatosbalaton.hu

QR-kódok a keszthelyi Balatoni Múzeum állandó kiállításának termeiben

Az applikáció segítségével a falakon elhelyezett QR-kódok (mobilkód) segítségével az adott teremre vonatkozó információkat tudják elérni a látogatók .

Az Emberi Erőforrások Minisztériumától ennek megvalósítására 3 millió forintot, Keszthely város önkormányzatától 350 000 forintot kapott a múzeum.


Üvegkupolás látványtár

Márciusban kezdődik a Balatoni Kincsestár című projekt megvalósítási időszaka, amelynek keretében egy néprajzi tanulmánytárat, látványtárat alakítanak ki a Balatoni Múzeumban.

Gyanó Szilvia néprajzkutatótól megtudtuk, hogy az északi belső udvar kap üvegtetőt, és az így létrejött új térbe egy galéria is beépítésre kerül.

keszthely-balatoni-muzeum-latvanytar-csodalatosbalaton.hu

A tudástár (látványtár) látványterve

Az udvar körüli nyílászárók megbontásával egy viszonylag egybefolyó teret alakítanak ki, amelyben a néprajzi raktárból egy-egy látványos tárgysorozatot mutatnak be.

A földszinten 15 főnek elegendő helyet biztosítanak tanuláshoz, kutatáshoz, kézműves tevékenységhez, valamint egyéb múzeumpedagógiai foglakozásokhoz.

A néprajzi tanulmánytár (látványtár) mindkét szintje akadálymentesen megközelíthető lesz.

A kialakítandó tanulmánytár, mint tudástár és élményhelyszín fog megjelenni a múzeum kínálatában.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!