150 férőhelyes új kikötő épülhet Balatonfüreden

Egy 64 lakásos apartman ház és 150 férőhelyes kikötő épülhet a füredi kemping területén, de az ingatlan hagyományos funkcióját is fejleszteni fogják

„Alapvetően turisztikai fejlesztésről van szó, aminek a célja, hogy vízen is minél többen körbe tudják járni a Balatont. A meglévő vízisport-klubokra jellemző, hogy a gazdasági fenntarthatóság érdekében minden kikötőhelyet értékesítenek. Így alig van szabad kapacitásuk arra, hogy a balatoni túrán résztvevő vitorlázók, kajakosok, kenusok kikössenek nálunk, és hosszabb-rövidebb időt eltöltsenek ott. Épp ezért a füredi kemping területére tervezett kikötőben sok, ilyen szempontból üresnek számító hely lesz, amit elérhető, a megtérülést biztosító áron vehetnek igénybe az aktív vízisport-kedvelők. Szintén sok szabad kikötői férőhelyet igényelnek azok a nemzetközi versenyek, amiknek jó gazdája Füred, hiszen nagy létszámú vitorlázót kell egy-egy verseny idején elhelyezni, a hajóikkal együtt” – mondta Bóka István.

Hozzátette: a kempingben pályázati forrásból turisztikai és infrastrukturális fejlesztéseket hajtanak végre, a kereskedelmi létesítmények korszerűsítésébe pedig be kívánja vonni az önkormányzat a kemping bérlőjét és az üzlettulajdonosokat is.

Közös pályázat

Az önkormányzat a Magyar Vitorlás Szövetséggel és a Magyar Kajak Kenu Szövetséggel közös pályázatot adott be, ami a 22 hektáros kempingből egy hektárnyi területet érint. A kikötőt közel 150 hajó fogadására teszik alkalmassá, és korszerűsítik a szárazföldi turisztikai létesítményeket (raktárak, klub, higiénés kiszolgáló egységek). A vizes sporttevékenységhez a legértékesebb vízparti terület szükséges, így az egyéb, part menti elhelyezkedést nem igénylő funkciókat (teniszpálya, játszótér) hátrébb helyezik. Ha sikerül támogatást szerezni a tervek megvalósításához, legjobb esetben idén szeptemberben elindulhat a beruházás.

A kemping Tihany felőli részén egy apartman ház épül. Itt is az önkormányzat marad a tulajdonos, de az épületek fennállásáig földhaszonbérleti jogot szerzett a VEX-Holding Zrt. A polgármester által „környékbeli”-nek nevezett befektetők mellett az önkormányzati tulajdonú Gótika Kft-nek is van 15 százalékos részesedése a cégben. A kivitelező honlapja szerint a beruházás megkezdődött, az ötemeletes ingatlanban 64 luxuslakást lehet megvásárolni. A leendő tulajdonosok 100 méteres saját partszakaszt, strandot, és a Balatonra, valamint a Tihanyi-félszigetre néző örök panorámát kapnak.

A füredi vendégéjszakák 30 százalékát a kemping adja

A füredi önkormányzat 2014-ben a felszámolás alatt álló SCD Holdingtól 2,3 milliárd forintért vásárolta meg a 22 hektáros, háromezer férőhelyes kempinget, amihez 1 milliárd forint hitelt vettek fel. A funkciót és a bérlőt (Balatontourist) megtartották, mivel fizetőképes kereslet van a kemping iránt: a füredi vendégéjszakák 30 százalékát a kemping adja. „Ráadásul a tapasztalatok azt mutatják, hogy a kempingben lakók jóval többet költenek éttermekben és egyéb szolgáltatóknál, mint a szállodába érkezők” – fogalmazott a polgármester.

A Zákonyi sétányon lévő egykori vitorlás telep (amit a Magyar Vitorlás Szövetség rövidítéseként mindenki csak Szövi néven ismer) két hektáros területén szintén megmaradt tulajdonosnak az önkormányzat, földhasználati jogot szerzett a Solum-Invest Kft. Itt a kikötő felújítása már megtörtént, Bóka István szerint az utcafronti épületeket elbontják.  A területre 70 szobás szállodát ígért a Solum-Invest, de a Magyar Vitorlás Szövetség működéséhez szükséges kiszolgáló létesítményeket is biztosítania kell. A beruházást két éven belül meg kell kezdeniük, amint az önkormányzat két feltételt teljesít: a területet érintő per lezárult, és folyamatban van a vízpart-rehabilitációt érintő helyi szabályozási terv módosítása. Bóka István elmondta: részükről 2017 vagy 2018 szeptemberében indulhat az ígért beruházás.

Vízparti területet nem adnak el, csak a használati jogát

„Alapelv, hogy vízparti területet nem adunk el, csak annak földhasználati jogát értékesítjük, mert így az önkormányzat jobban befolyásolni tudja a területen történteket” – mondta a polgármester, aki célként fogalmazta meg, hogy vitorlázás szempontjából Füred megkerülhetetlen pozícióban legyen. Bóka István szerint az aktív turizmus dinamikusan fejlődik. Egyre több versenyt akarnak Balatonfüredre hozni, és a remények szerint ezek kiszolgálásában is fontos szerepet kap a megújult kemping.

Forrás: hirbalaton.hu

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!