heviz-lefolyo-tel-gyogymod-termalviz-csodalatosbalaton.hu

Tündérrózsák és pára-paplan Hévízen

A Hévízi-tó nem egy gyógyvizes medence, hanem egy élő tó, amelyben akadnak olyan növény- és állatfajok, amelyek máshol nem léteznek, vagy a sajátos körülmények miatt legalábbis ritkaságnak számítanak.

Mikroszkopikus rákok, érdekes vízi atka, csak itt élő vadponty, az emberi hámsejteket csipkedő szúnyogirtó fogasponty, vagy a tavon úszkáló tündérrózsák a tó jellegzetességei.

És akkor még nem is említettük a rágcsálókat, a denevérek több fajtáját, a különböző madarakat, siklókat, békákat, no és a növényzetet.

Van még egy érdekesség – ha ezt lehet fokozni a tó és az azt körülölelő véderdő mellet – mégpedig a Hévízi-lefolyó. A Hévízi-tó vízkészlete ugyanis igen gyorsan, néhány nap alatt teljesen kicserélődik. A felesleges víz a Hévízi-lefolyónak nevezett csatornán keresztül jut el a Zala-folyóba, miután az Ingó-berek nádasa megszűrte.

És, ez az a hely, amelyet nem szabad kihagyni, ha Hévízen vagy! Nyáron fürdőzők élvezik a tó vizének gyógyhatásait, csodás természeti környezetben, s mindezt ingyen.:)

Télen a hangulatos pára-paplanba burkolózó lefolyón akár vízitúrázhatunk is, hiszen a termálvíz a nagy hidegben sem hűl le annyira, hogy befagyjon. Sőt! A meleg víz egyedi életkörülményeket is teremt a csatornában, a trópusi folyókra emlékeztető növényflórát rendkívül gazdag halfauna egészíti ki.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!