Tihanyban adót szed az önkormányzat a reklámfelületek után

 

Tihany © Németh Róbert

Nem emelkedik a helyi adó mértéke 2018-ban Tihanyban, viszont a képviselők döntése értelmében bevezetik a reklámhordozók után fizetendő adót.

Az építményadó hatálya kiterjed az épület, épületrész mellett a reklámhordozókra is. Ebben az esetben az adó alanya az, aki az év első napján a reklámhordozó tulajdonosa. Az önkormányzat élve a törvényben kapott felhatalmazásával a jövő évtől bevezeti a reklámhordozókra kivethető adót, 12000 Ft/m2 évi mértékkel. A képviselők a helyi bevételek növekedésén kívül, azt is remélik, hogy a már nem funkcionáló reklámfelületek lekerülnek a kerítésekről, illetve az indokolatlanul nagy számban kihelyezett táblák száma jelentősen csökken. A településkép védelmében fontos, hogy kizárólag a település arculatához illő, igényes kivitelű cégérek, táblák maradjanak meg, amik az ideérkező vendégeknek nyújtanak kellő információt és útbaigazítást- olvasható a helyi újság decemberi számában.

A helyi lakosok, üdülőtulajdonosok terhelhetőségét figyelembe véve a képviselőtestület úgy döntött, hogy a jövő évtől a háztartások kiadásai a helyi adók emelése miatt ne növekedjenek, ezért nem emeli meg a jelenleg hatályban lévő adómértékeket.

Az építményadó alapesetben 1100 Ft/m2, medencés épület esetén: 1320 Ft/m2.  Ennél többet kell fizetni  Óvár területén, ahol  1500 illetve  medencés épület esetén: 1800 forintos az adó mértéke.  A vendégéjszakát terhelő  idegenforgalmi adó jövőre is 500 forint marad.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!