Tájházak napja a Balatonnál

Idén április 22-23-án rendezi meg a Magyarországi Tájházak Szövetsége a Tájházak Napját

A Balatonon Gyenesdiáson, Tihanyban és Vörsön várják az érdeklődőket, ahol a megszokott látnivalók mellett izgalmas, színes programokkal, kuriózumnak tekinthető egyedi lehetőségekkel tárják ki kapuikat a tájházak a látogatók előtt.


Az eseménysorozatot 2013 óta minden évben a Szent György napjához legközelebb eső szombaton tartják, lehetőséget kínálva az egykori falusi, tanyasi életmód megismerésére, a hajdani tavaszi szokások fölelevenítésére és újraélésére. A tájházba érkezők időutazást tehetnek a település múltjába, megismerhetik az egykor ott élt családok életét. Az épületek udvarain is zajlanak majd a vendégvonzó események. Az érdeklődők nemcsak tudásszomjukat csillapíthatják, de megízlelhetik a hajdani falusi konyhák finomságait is.

A programban regisztrált települések tájházainak többsége ingyenes programokkal várja a vendégeket.

Gyenesdiáson a Pásztorházban

fotó © Tájház Szövetség

fotó © Tájház Szövetség

a helyi kosárfonó szakkör munkáit tárják a látogatók elé szombaton, de lesz kosárfonás bemutató és állatsimogató, palacsintasütés és kóstolás, fűszer és gyógynövény bemutató. A Gyenesdiási Kertbarát Kör jóvoltából a gyapjúfeldolgozással és a rokka használatával ismerkedhetnek a látogatók ezen a napon.

Tihanyban a Parasztgazda Ház

fotó © Erdei Csavargó

fotó © Erdei Csavargó

szintén ingyenesen látogatható szombaton és vasárnap 10 és 16 óra között.

Vörs községben áll a tájházként berendezett talpasház

fotó © Irány Hollád

fotó © Irány Hollád

amely a 18. század végi és a 19. század eleji népi építészet egyik kiváló állapotban megőrzött példája. A látogatók a Kis-Balaton mellett élő emberek, a nádaratók, sásszedők hagyományos, mindennapi használati eszközeit, valamint a halászathoz kapcsolódó szerszámokat, a lápból élő pákászok életmódját ismerhetik meg.  A program szombaton 10 és 17 óra között látogatható. írja a hirbalaton.hu

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!