Szabálytalanságok a Balatoni Halgazdálkodási Zrt.-nél

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) lezárta a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. gazdálkodásának 2012-2015 közötti ellenőrzését, a számvevők a társaságnál szabálytalanságokat tárt fel.

 

A Balatoni Halgazdálkodási Zrt. ellenőrzése során az ÁSZ azt állapította meg, hogy a társaság nem biztosította folyamatosan a közpénzek felhasználásának elszámoltathatóságát, átláthatóságát és nyilvános ellenőrizhetőségét, mert 2015-ig kötelező számviteli szabályzatok hiányoztak, továbbá nem készítettek elkülönített nyilvántartásokat a közhasznú tevékenységekre, illetve a vagyonkezelt eszközökre, és a közbeszerzési törvény előírásait is minden évben megsértették. A társaság bevételeinek és ráfordításainak elszámolása ugyanakkor szabályszerű volt, és beszámolási kötelezettségének is eleget tett.

A 100 százalékos állami tulajdonban lévő Balatoni Halgazdálkodási Zrt. feletti tulajdonosi jogokat 2014. augusztus 21-ig a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, ezt követően a Földművelésügyi Minisztérium (FM), illetve – 2015. augusztus 27-től a társaság vagyonkezelésébe vett Varászlói tógazdaság felett – a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) gyakorolta. A társaság az ellenőrzött időszakban nem tartozott a kormányzati szektorba.

Az FM tulajdonosi joggyakorlása megfelelt az előírásoknak, azonban az NFA-é nem volt szabályszerű, mert a vagyonkezelői szerződés nem terjedt ki minden vagyonkezelésbe adott vagyonelemre, és az átadott vagyonelemek értékének meghatározása sem volt pontos.

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. az ellenőrzött időszak végére kialakította a vagyongazdálkodás alapjául szolgáló szabályrendszerét, de nem teremtette meg teljes körűen a szabályszerű vagyongazdálkodás feltételeit, a saját vagyon nyilvántartása nem volt megfelelő. A társaság a kezelésében lévő állami vagyon nyilvántartásakor a halastavakat szabálytalanul vette nyilvántartásba. A saját és a kezelt vagyon értékének megőrzéséről ugyanakkor gondoskodott.

Az ÁSZ jelentésében a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának hat javaslatot tettek, amelyekre az érintetteknek 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!