Restaurálják a sólyi templomot Magyarország “legrégebbi falusi templomát”

fotó © Kalamona / Mapio

A falszerkezet szondázásával és a vakolat részleges feltárásával kezdődtek meg a munkálatok Sólyban az Árpád-kori templomban.

– Jelenleg a kármentés, a falazat és a vakolat szondázása folyik, részleges feltárással, illetve a szentélyben található ablak körüli XVI.-XVII. századi levél-indás festés konzerválása történik.

A restaurátor azt is elmondta, hogy nagyon fontos, hogy a málló vakolatot, amely(ek) időközben az enyészetté vált, konzerválni kell, ki kell egészíteni azért, hogy a továbbiakban egységes, esztétikus és biztos alapja lehessen a további munkálatok során. A festékrétegeket egészen a XVI.-XVII. századból feltárt festett rétegekig el kell távolítani, hogy meggyőződjünk arról, hogy esetleg középkori, figuratív képekkel is díszítették ezen falrészeket. Erre minden esélyünk megvan, mert a szentély északi falán feltárásra került egy befalazott szentségtartó és e körül lehetnek szenteket ábrázoló középkori falfestmények. Csak úgy, mint a 2004-2005-ben a lébényi templom feltárása során, ami szinte ugyanilyen, mint a sólyi fogadalmi templom, a keletelésétől a templom építészeti kivilezéséig hasonló. Mindezek mellett fellelhető a fekete festék mellett a vörös festék is nyomokban, a földszínek. A templomhajót a szentélytől elválasztó boltíves felületen is találhatunk esetleg nonfiguratív festményeket. A feltárási és konzerválási munkálatok egészen május 20-ig tartanak.

A magyar állam 2014-ben nyilvánította történelmi emlékhellyé a sólyi templomot.- írja a balaton.vehir.hu

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!