Kedvező kilátások a Halom-hegyen

Lenyűgöző panoráma Dörgicse és a tó felé, fotó © Pető Piroska

A vonzó, jó hangulatú Mencshely felől Dörgicse irányába haladva minden utazó számára emlékezetes képként épül a tudatba az út bal oldalán magasodó, kilátóval koronázott hegy és a lankák lejtésének vezetésével feltáruló lenyűgöző tájkép.

A bazaltvulkanizmus által érintett Halom-hegy széles tekintetével a műemlékekben gazdag Dörgicsén keresztül néz a Balaton színváltogató víztömegére.


Kivételes adottságai révén kedvelt része a Balaton-felvidéknek, a környező szőlőhegyekhez képest itt a területek intenzívebb aprózódása és az épületek szaporodása megfigyelhető. A klasszikus szőlőhegyi karaktert némileg befolyásolta az évtizedek során általánosan erősödött üdülő-nyaraló funkció térnyerése, a hegy képe kissé átalakult, de értékeit még nem veszítette el. 

A Halom-hegy egy resze a szolok aljatol BALATON.travel

A Halom-hegy egy része a szőlők aljától, fotó © Pető Piroska

A páratlan domborzati viszonyok és a tájképi, természeti értékek, megőrzött pince-présházak, egyedi tájértékek húzó erejét kiaknázva továbbra is népszerű célpont lehet a kikapcsolódni vágyók számára.

Kivételes értékű, közel eredeti állapotában fennmaradt présház, fotó © Pető Piroska

Kivételes értékű, közel eredeti állapotában fennmaradt présház, fotó © Pető Piroska

Mértani díszítésű pinceajtó, fotó © Pető Piroska

Mértani díszítésű pinceajtó, fotó © Pető Piroska

A nemrégiben, pályázati forrásból megújított Kossuth-kilátó és környezete, a rengeteg információt, érdekességet felfűző tanösvény és a felhagyott kőfejtőben létrehozott geológiai bemutatóhely mára a Bakony-Balaton Geopark különleges ékessége, mely szintén kedvező alapot adhat az értékmentő- értékteremtő szemlélet élre törésének.

Kulcsfontosságú szereplője a történetnek természetesen a szőlő.

Az évezredes távlatokra visszatekintő szőlőművelés és borkészítés hagyományai ezen a kiváló termőterületen is visszaköszönnek, egy szépen művelt ültetvény és a hozzá kapcsolódó mértéktartó, formájában és arányaiban a területi jellegzetességeket tükröző épület harmonikus képe szívet melengető. Ezen részletek megőrzése, esetleg visszaállítása, a felhagyott területek szőlőműveléssel történő hasznosítása, az árak kordában tartása és az átgondolt szabályozás mind segíthetnek elérni a célkitűzéseket.

A szőlőhegyi jelleg erősítésére, a szőlőterületek védelmére komoly törekvés látszik kibontakozni, s összességében értékelve e tekintetben pillanatnyilag is kedvező képet mutat a Halom-hegy.

Harmóniát sugárzó tájrészlet, fotó © Pető Piroska

Harmóniát sugárzó tájrészlet, fotó © Pető Piroska


A hegy életére fokozott hatást gyakorló, szőlővel, borászkodással foglalkozó emberek egy része már aktuális feladatnak érzi az értékek mentén kialakítandó együttműködés megvalósítását, melynek a jelei már megmutatkoznak online csatornákon is. A folyamatosan éledő elképzelések szerint nyitott pincék, egész éves borkóstolási lehetőség, rendezvények és ezek köré szerveződve vezetett túrák várják az érdeklődőket.

Az összefogás, együtt-gondolkodás ereje szép jövőt hozhat a Halom-hegy számára.

Útjain végigsétálva a feltöltődés garantált, családok és baráti társaságok számára is kedvező időtöltést ígér, a borok megízlelésével pedig még közelebb férkőzhetünk a hegy lelkéhez.

Tavaszi pillanat a Halom-hegyen, fotó © Pető Piroska

Tavaszi pillanat a Halom-hegyen, fotó © Pető Piroska

A kilátóból a szemünk elé terített körpanoráma olyannyira kedvező lehet, hogy tisztább időben a Balaton kékjén túl a Mecsek vonulatait szabad szemmel könnyedén követhetjük.

Jó lendülettel a Hegy kilátásai pedig álomszerű magasságokba szökhetnek, tegyünk érte lehetőségeinkhez mérten!

Mencshely látképe a kilátóból, fotó © Pető Piroska

Mencshely látképe a kilátóból, fotó © Pető Piroska

Kapcsolódó linkek:

A Balaton-felvidék egyedi tájértékei
Halom-hegy Présház
Halomhegy

Szöveg és fotók: Pető Piroska
Okleveles környezetmérnök, borász

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!