Újra bekapcsolják a viharjelzést a Balatonon

Vihar a Balatonon, fotó © Török Brigi | Csodálatos Balaton

2018. április 1-én megkezdődik a balatoni viharjelzési szezon, amely október 31-ig tart.

A tavi viharjelzéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) adja ki a Siófoki Viharjelző Obszervatórium szakmai felügyelete mellett. A Balaton viharjelzési szempontból három medencére tagolt: a Keszthelytől Badacsonyig tartó nyugati, a Badacsonytól Tihanyig tartó középső, és a tihanyi szorostól keletre lévő keleti medencére. A balatonihoz hasonló fényjelző lámpák működnek a Velencei-tónál, Tisza-tónál és a Fertő-tónál is. Az OMSZ Viharjelző Obszervatóriuma a nap 24 órájában regisztrálja a Balaton időjárását és arról a médiáknak és a met.hu honlapon folyamatosan tájékoztatást ad.

Az OMSZ előrejelzéseket készít a Balaton térségében várható időjárás alakulásáról, melyek alapján szükség esetén a megfelelő viharjelzések is kiadásra kerülnek.

  • Elsőfokú viharjelzés: percenként 45 fényfelvillanás az erős (40 kilométer/óra és 60 kilométer/óra közötti) szél esetén
  • Másodfokú viharjelzés: percenként 90 fényfelvillanás viharos (60 kilométer/órát meghaladó) szél esetén.
  • A jelzéseket a szélerősödést megelőzően fél-másfél órával adják ki.

A viharjelzésről részletes írtunk IDE KATTINTVA

A viharjelzések tóparti megjelenítését a Balaton körül 31 stabil fényjelző, kiemelt strandokon 15 mobil tájékoztató fényjelző, a Velencei-tavon 3 stabil fényjelző viharjelző és 1 mobil lámpaegység, a Tisza-tavon 5 viharjelző állomás végzi.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat folyamatos fejlesztésekkel igyekszik javítani az időjárással, illetve a veszélyes időjárási jelenségekkel kapcsolatos tájékoztatási tevékenységét.

Az állampolgárok teljes körű tájékoztatását szolgálja az OMSZ Meteora nevű, ingyenesen letölthető mobil alkalmazása, mely az érvényben lévő időjárási veszélyfigyelmeztetések és riasztások kijelzése mellett többek között alkalmas arra is, hogy a tavi viharjelzés érvényben lévő fokozatáról, illetve annak változásáról tájékoztassa a felhasználót. A Meteora alkalmazás Android™ 2.2 és újabb készülékekre tölthető le, illetve iPhone és iPad (iOS 8.0 vagy újabb) platformon is működik.


A szezonális viharjelzés helyett egész éves viharjelzés jöhet a Balatonon, erről írtunk korábban, IDE KATTINTVA olvasható.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!