Emelkednek az árak a Balatonon

Az idegenforgalmi adókból származó bevételek (ifa) után az önkormányzatoknak fizetett állami hozzájárulás 1,55 forintról 1 forintra csökkent az idén.

A turisztikailag frekventált települések különféleképpen igyekeznek ellensúlyozni. – írja a Világgazdaság.


A Balaton partján is komoly fejtörést okozott az állami támogatás csökkenése.

Válaszul például Zamárdi is megemelte ötven forinttal az idegenforgalmi adót, ahogy számos dél-balatoni település is hasonló lépésre kényszerült – derült ki a Somogy TV összeállításából.

A bevételcsökkenés kompenzálása érdekében Balatonföldváron fizetősek lesznek egyes parkolók, Balatonszárszón pedig a tavaly fizetőssé nyilvánított strand bevételeiből pótolják a kiesést. Az önkormányzat a tavalyi 21 millió forintos bevételből sokféle újítást szeretne az idén megvalósítani a szárszói plázson.

balatonszarszo-fizetos-strand-balaton-idegenforgalmi-ado-hajozashu


„Számításaink szerint jelentős, mintegy 80 millió forintos bevételkiesésről van szó” – mondta lapunknak Novák Ferenc, Zalakaros polgármestere.

A Zala megyei fürdővárost évről évre egyre többen látogatják: tavaly 556 ezren váltottak fürdőbelépőt a 2015-ös 540 ezer után. A ifabevétel a tavalyi 160 millióról az idén várhatóan 180 millióra nő.

Zalakaros önkormányzata a bevételcsökkenés kompenzálása érdekében felemelte az idegenforgalmi adó mértékét 450 forintról 500 forintra. A szemétszállítás díját eddig az önkormányzat fizette, 2017. júliustól viszont bevezették a lakossági díjfizetést (ugyanakkor az összképhez tartozik, hogy csökkentették a kommunális adót). Emellett különböző takarékossági intézkedéseket foganatosítottak az önkormányzatnál, státuszokat nem töltöttek be, ingatlanokat értékesítettek.

„Természetesen komplex módon kell kezelni a költségvetés egészét, mert például a leendő pályázatok önrészét is biztosítani kell – hangsúlyozta Novák Ferenc. – Tehát tévedés lenne azt hinni, hogy az ifához való hozzájárulás miatt kell például ingatlanokat eladnunk. A történet másik oldala pedig az, hogy a kormány épp a gyógyhelyek fejlesztésére külön forrásokat rendelt, amivel szeretnénk élni.”

heviz-onkormanyzatok-ifa-ado-emeles-turisztika-balaton-hajozashu

 


A tavaly több mint egymillió turisztikai vendégéjszakával büszkélkedő Hévízen a kiesés is nagyobb: 2016-hoz képest 280,2 millió forinttal kevesebb állami támogatást kap a város az üdülőhelyi feladatokra – tudtuk meg Papp Gábortól, Hévíz polgármesterétől.

Az önkormányzat ennek ellenére egy forinttal sem hajlandó megkurtítani a turizmusra szánt erőforrásait. „Költségvetésünk összeállítása során az állami kiegészítés csökkentését elsősorban a működési kiadások csökkentésével, illetve belső átszervezésekkel kívántuk ellensúlyozni,a melyekkel hatékonyabbá tudtuk és tudjuk tenni a városi intézmények működését. Idegenforgalmi célú költéseinket és a fejlesztési terveinket ez nem befolyásolja ez évben sem” – hangsúlyozta Papp Gábor.

Hévíz az idén 855 millió forintot fordít turisztikai célokra, például 19,5 millióval támogatja a Hévíz Turizmus Marketing Egyesületet, a Hévíz Turisztikai Nonprofit Kft. támogatását 71 millióra növelték. A tavaly elindított, magánszálláshelyek minőségfejlesztését támogató pályázatra ugyanúgy 16 millió forintot irányoztak elő, mint tavaly. Turisztikai rendezvényekre 95 milliót, a repülőtér üzemeltetésére 50 milliót fordítanak az idén is. A turisztikai célú beruházások  előkészítése egyelőre önerőből történik, ennek összege mintegy 404 millió forintra rúg. Egyéb turisztikai célokra körülbelül 200 milliót költenek.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!