A jövő tehetségei versengenek Keszthelyen

fotó © Helikoni ünnepségek

A több mint kétszáz éves múlttal rendelkező tehetségkutató fesztiválon, a keszthelyi Helikoni ünnepségeken, idén is a dunántúli középiskolás korosztály legjobbjai versengenek majd húsz művészeti kategóriában április 19. és 21. között.

Ismét Helikoni ünnepségek Keszthelyen. Fotó © Helikoni ünnepségek

A kétévente megrendezésre kerülő rendezvény töretlen népszerűségét bizonyítja, hogy a 2018-as Helikonra körülbelül 40 dunántúli településről, 100 iskola, több mint 3200 diákja adta le előzetes jelentkezését. A rendezvényre most is iskolai szervezésben érkeznek a diákok, idén várhatóan 200 kísérő segíti és irányítja az egymás között is versengő diákcsoportokat. A versenyprogramban körülbelül 700 élő produkciót vagy műalkotást tekinthetnek meg az érdeklődők.

Félszáznál is több élő produkció a Helikoni ünnepségeken 2018-ban. Fotó © Helikoni ünnepségek

A megmérettetés hagyományosan a Helikon első két napján zajlik. Az egyfordulós verseny 17 kategóriájának élő, színpadi bemutatói a város művelődési intézményeiben, iskoláiban és múzeumaiban, összesen hat helyszínen zajlanak. Emellett képzőművészeti kiállításon, a versenyfilmek folyamatos vetítésein és irodalmi kávézóban ismerkedhetnek meg az érdeklődők a további kategóriákban nevezett alkotásokkal. A bírálóbizottságok a zárónap délelőttjén értékelnek, és ekkor adják át a bronz, ezüst és arany minősítéseket a versenyzőknek. A szombat délutáni gálaműsorban már csak a kiemelkedőbb produkciókat láthatja újra a közönség és itt adják át a fődíjakat, valamint az iskolák közötti versengés győztesének járó vándorserleget.

A nevezett produkciók és alkotások értékelését valamennyi kategória esetében szakértő zsűri végzi. A rendezőknek a kezdetek óta elismert szakembereket, művészeket sikerül megnyerni a helikoni zsűrizés nemes, ám fárasztó feladatára.

Az egyik helyszín zsűrije. Fotó © Helikoni ünnepségek

A 2018-as zsűrikben is olyan nevekkel találkozhatunk majd, mint Bencze Ilona, Balázs Árpád, Boros Csaba vagy Szálinger Balázs. Az idei rendezvényen is díszvendég lesz az alapító család részéről herceg Festetics György, aki egyben a rendezvény fővédnöke.

Festetics György herceg, a rendezvény fővédnöke. Fotó © Helikoni ünnepségek

A versenyprogramokkal párhuzamosan versenyen kívüli fellépéseken, közönségtalálkozókon, rendhagyó irodalomórákon, ismeretterjesztő előadásokon, kézműves és egyéb foglalkoztatókon, kedvezményes múzeumlátogatásokon, valamint közös képzőművészeti és irodalmi performance-on vehetnek majd részt a diákok.

Az esti órákban koncertekkel, táncházzal, színházi előadással biztosítanak a szervezők megfelelő kikapcsolódást az érdeklődőknek. A 2018-as év fellépői lesznek a Zaporozsec és a Soulwave zenekar, valamint Pál István Szalonna és zenekara és még sokan mások.

Pál István Szalonna és zenekara is fellép a 2018-as Helikoni ünnepségeke. Fotó © Helikoni ünnepségek

A Helikoni Ünnepségek nonprofit rendezvény és szinte valamennyi programja és helyszíne díjmentesen látogatható. A tényleges szervezést a Helikoni Rendező Bizottság irányítja. A lebonyolításában közel 650 önkéntes és több mint 20 keszthelyi intézmény, iskola vesz részt. A Helikonra érkező diákok több mint 6000 vendégéjszakát generálnak a környéken, és a három nap alatt körülbelül 15000 adag ételt fogyasztanak el.

Ez a csodálatos három nap a kultúra és a művészet igazi ünnepe Keszthelyen. A rendezvényre érkező több ezer diák különleges pezsgést hoz a városba, hisz mindenhol vidám és mosolygós fiatalokkal, zenélő, éneklő, táncoló csoportokkal találkozik az ember.

Több mint 3000 diák vesz részt a Helikoni ünnepségeken, Keszthelyen. Fotó © Helikoni ünnepségek

Az önfeledt szórakozás mellett persze a Helikon lényege, a komoly felkészülést és kemény munkát követő versengés adja a fesztivál gerincét, mely során rendezvényről rendezvényre olyan tehetségek bukkannak fel, mint például korábban Tóth Gabi, Tóth Vera és Bödőcs Tibor vagy ha a közelebbi Helikonokat nézzük, akkor a keszthelyi illetőségű Agárdi Szilvia, vagy a 2016-os X-Faktort is megjárt Vincze Aliz „Liza”.

A jövő tehetségeit bárki megnézheti, aki ellátogat április 19. és 21. között Keszthelyre, a 2018-as Helikoni Ünnepségekre.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!