A Vouge címlapján a tavaszi Balaton

fotó © Gilvesy Pincészet

Jöttek, és rövid gasztrotúrán bejárták az északi partot Paloznaktól a Szent György-hegyig.

Az amerikai Vogue magazin online kiadása mutatja be, hogy milyen pazar gasztrotúrára indulhat az ember ilyenkor az északi parton. Nem gyakori, hogy egy rangos külföldi magazin a Balatonnal foglalkozzon (egyelőre), néhány évvel ezelőtt a We Love Balaton kísérte a CNN újságíróját, tavaly pedig a Saveur írt cikket Somló remek fehérborairól.


Most pedig jött a Vogue. A Balatoni Gasztrotérkép kitalálója, Szauer Judit vezette végig az amerikai magazin újságíróját nyolc helyszínen. A cikk egyszerre emlékezik meg az ilyenkor is nyitva tartó remek vendéglátóhelyekről és a Balatont uraló retró és előkelően rusztikus hangulat keverékéről. Majd megállapítják, hogy persze, Közép-Európa legnagyobb édesvízi tavában nagyon jó lehet fürdeni, de ide akkor is érdemes elutazni, amikor még nincs strandidő.

A túra az alábbi helyszíneket mutatja be:

  • Bistro Sparhelt
  • Kredenc Borbisztró
  • Gilvesy Pincészet
  • Laposa Pincészet
  • Homola Pincészet
  • Bergmann Cukrászda
  • Kővirág
  • Káli Art Inn

A kifejezetten pozitív hangvételű cikk kiemeli a Sparhelt szomszéd faluból szerzett idős ajtóit, amelyek provence-i hangulatot adnak a helynek, a Kredencet, mint a környék borainak szentélyét, vagy a magyar-kanadai Gilvesy Róbertet, aki a vulkanikus talajon termett bora mellett a Búzalelke Pékesség Kisapátiban sült kenyerével is megkínálja a vendégeit. (via)

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!