Erős balatoni szezont várnak a szállodák és az éttermek

Béremeléssel, szolgálati szállással és gyakornoki programmal küzdenek a munkaerőért a Balaton-parti szállodák és éttermek.

Van, ahol a garantált bérminimum másfélszeresét kínálják.

Erős szezonra számítanak a Balaton-parti vendéglátóegységek: ha az időjárás nem szól közbe, és száraz, meleg lesz a nyár, reális cél a 8-10 százalékos forgalomnövekedés is – mondta a Világgazdaságnak a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke. Könnyid László ugyanakkor elismerte, továbbra is komoly nehézségeket okoz a munkaerőhiány: a szakképzett dolgozók közül főként szakácsokat és felszolgálókat nehéz találni, de a konyhai kisegítő mosogatók, takarítók sem tolakodnak az állásokért. Az MSZÉSZ első embere üdvözli a béremelést, de a magyar tengernél nem a 25 százalékkal bruttó 161 ezer forintra emelt garantált bérminimum az irányadó. Mint mondta, ennél 20–50 százalékkal is többet lehet keresni a balatoni éttermekben és szállodákban.

Balaton Etterem Szalloda Hotel Gasztronomia BALATON.travel

fotó © Kalas Györgyi / Index

A munkaadók a béremelés mellett személyzeti szállással igyekeznek motiválni az új dolgozókat, így tudják magukhoz csábítani az ország északi vagy keleti részéről érkezőket is. Ezen kívül egyre hangsúlyosabbá válhatnak a gyakornoki programok, a vendéglátóhelyek próbálják szakmai mentorálással megtartani a fiatal szakmunkásokat, hogy náluk szerezzék meg a szükséges tapasztalatot, tudást, s ne vegyék az irányt rögtön az első hívásra Ausztria vagy Németország felé. A szövetség elnöke szerint az északi és a déli parton is egyre nő az igény a hekk-, a hamburger- és a lángosbüfék mellett a minőségi éttermekre. Kiemelte, nem a fine diningről, a csúcsgasztronómiáról van szó, csupán modern, hazai alapanyagokból készült ételekre és igényes környezetre vágynak a vendégek.

A szezonális balatoni állások legfeljebb féléves határozott idejű szerződést jelentenek, de ezzel a kezükben a dolgozók nem tudnak előre tervezni, még csak nem is hitelképesek – hívta fel lapunk figyelmét Bóka István, a Balatoni Fejlesztési Tanács elnöke, Balatonfüred polgármestere.

Szerinte előremutató lenne a tizenkét hónapos munkahelyek elterjedése, erre az egész évben nyitva tartó, konferenciateremmel és wellnessrészleggel is rendelkező szállodák mellett leginkább a kiállítóhelyeken, illetve turisztikai attrakcióknál nyílhat lehetőség.

A vendéglátóhelyek árpolitikájában nem lesz drámai változás, a verseny miatt legfeljebb néhány százalékos drágulásra lehet számítani.

Ugyanakkor az üzemeltetőknek ki kell gazdálkodniuk valahogy a béremelés többletterhét. A városvezető úgy látja, a Balatonnál az ingatlanok felértékelődése is problémát jelent. Mivel az eladási és a kiadási árak is az egekbe szöktek a tó partján, nehézkes a dolgozók odatelepítése. Bóka előrebocsátotta: a munkáltatóknak, az önkormányzatoknak és az államnak érdemes volna együtt gondolkodnia egy munkavállalói mobilitást segítő bérleti konstrukció kialakításán. írja a vg.hu

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!