2,7 milliárd forintos állami borturisztikai fejlesztés a Balatonon

fotó © Csodálatos Balaton

A turizmus nem pusztán egy kereseti forrás, nemcsak a magyar gazdaság erején felül teljesítő ágazata. Hanem a turizmus a hazaszeretet egyik formája.

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Turizmus Summit 2017 nevű eseményen még tavaly októberben, amikor bejelentette, hogy az állam milyen stratégia mentén próbálja majd fejleszteni a szegmenst. Már akkor megígérte, hogy több száz milliárd forintból fejlesztenek, amelyet később kormányhatározatban meg is erősítettek. A hétfőn megjelent Magyar Közlönyből vette észre a napi.hu , hogy több milliárd forint további forrást is az ágazathoz rendelnek.

A szövegből az is kiderül, hogy a kormány a nemzeti fejlesztési és a nemzetgazdasági minisztertől, valamint a Magyar Turisztikai Ügynökségtől (MTÜ) is azt várja, hogy az állami forrásokat ahol lehet, váltsák ki uniós programokból (GINOP és TOP) lehívott pénzekre.

A Balaton térségében a gasztronómiai és borturisztikai mesterképző központ kialakítására 1,5 milliárd, a mintagazdaságok hálózatából szervezett borút kialakítására 1,2 milliárd forint hazai forrást szánnak. 

A dokumentumból kiderül, hogy nem mindenhol számítanak brüsszeli forrásokra, így a balatoni fejlesztések teljes mértékben hazai forrásból fognak elkészülni.

A pontos részletek egyelőre nem ismertek a beruházásokkal kapcsolatosan.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!