Elképesztő panorámájú parasztház a badacsonyi hegytetőn

A Balaton-felvidéki, hagyományőrző stílusban felépült, boltíves házikó önmagában is hívogató …

Letekintve ha ránézünk a tájra, és felocsúdunk, micsoda látványban van részünk, hát nem csodálkozunk, hogy a házigazdák fittyet sem hánytak arra, hogy a hegytetőre feljutni nem egyszerű, vagy hogy nem városias a komfort. A nyugalom, a kilátás, az atmoszféra kétség nélkül megéri a talán szóra sem érdemes áldozatot. Pillantsanak be most velünk együtt vendéglátóink badacsonyi életterébe!

Az interjú és a fotók a 2017.évi novemberi Veranda Magazinban jelent meg.

Badacsonyi boltíves parasztház, fotó | Fruitline

Anita napjait mostanában Németországban éli, de férjével, Gerlachhal azt tervezik, hogy néhány éven belül Magyarországra, Budapestre költöznek.

Amikor csak tehetik, szabadidejüket Badacsonyban szeretnék majd tölteni, szőlészkedéssel-borászkodással. Ehhez Londonban egy neves iskolát is végez, hamarosan diploma lesz a kezében… Nem titkolja, nagyon szereti a szőlőt, ezt az érzést még édesapjától örökölte, akinek a szorgalmas munkája mindig is nagy motivációt jelentett a számára. A fiatal házaspárnál a hegyen a szürkebarát szerepel a toplista élén.

AZ EGÉSZEN ELKÉPESZTŐ HELYEN LÉVŐ telekre 2009-ben találtak rá.

Kész tervrajz, sőt egy elkészült makett is mutatta, építészetileg is milyen ház illene oda. A fiatal párt nem kellett sokáig győzködni. Kérdezzük a háziasszonyt, nem riasztotta e a hatalmas, 6127 m2-es terület, amit nem kis munka gondozni, vagy éppen a közművek hiánya, de válasza határozott: szó sem volt róla. Az atmoszféra, a látvány annyira magával ragadta őket, hogy hamarosan azon kapták magukat, építkeznek… Pedig korábban hallani sem akartak erről, sokkal inkább házvásárlásban gondolkodtak. De talán fölösleges is kérdezni, hogy a 180 fokos szögben belátható Balaton látványa miért csábította őket oda, ahol nincs szomszéd, ahol már csak a madár és a vaddisznó jár.

Badacsonyi boltíves parasztház, fotó | Fruitline

– Három évünkbe telt, mire 2012-re a nehézkes engedélyeztetések miatt elkészültünk mindennel – mesél most már nevetve a kihívásokról Anita.

A kódisállás és a bazaltkő kombinációjáról semmiképpen sem szerettek volna lemondani, a Balaton-felvidéki stílusban dominánsan megjelenő nádtetőt régi, bontott, hódfarkú cserépre cserélték.

Landhaus stílus, fotó | Fruitline

Arra gondosan ügyeltek, hogy beljebb haladva se szűnjön meg a kellemes atmoszféra.

A lakberendezésben a háziasszony Landhaus stílust igyekezett megvalósítani, kicsit ötvözve a modernnel. Fehér, naturális bútorok a fagerendák alatt, gyönyörű kovácsoltvas székekkel, lámpákkal, kiegészítőkkel. A helyi sajátosság, a bazaltkő bent is megjelenik a kandallónál, amely a meleget ontja a lakásban. A gáz komfortjára nincs is szükség, a kandalló, a kemence, az emeleten pedig az energiatakarékos elektromos panelek biztosítják a meleget. A hegytetőn se vízvezeték, se kút, de ki bánja? Saját maguknak gyűjtik össze az esővizet, ezt használják a wc öblítésére, locsolásra, az ivóvizes tartályból pedig tusolnak, fürdenek és főznek.

Vastag falú boltíves veranda, fotó | Fruitline

A HÁZIAK KEDVENCE a nagyon széles, vastag falú, három boltíves veranda, különösen nyáron szeretnek itt ücsörögni. Bent a nappalit említik először a konyhával és a kis kályhával. – Fantasztikus az egész ház atmoszférája, mindenfelől gyönyörű a kilátás a Balatonra. Csend és nyugalom van, itt teljesen a természetben vagyunk – áradoznak vendéglátóink. – Mindenki nagyon szeret nálunk lenni, nehezen indulnak el útnak. A nyugalom és a látvány, ami maradásra bírja a vendégeket.

Boltíves nappali, fotó | Fruitline

Fehér naturális bútorok a konyhában, fotó | Fruitline

A BORPINCE. A ház alatt 53 m2-es borpince bújik meg, ami még berendezésre vár, a terveit Anita még meglepetésként tartogatja.

Anita és Gerlach a boldog tulajdonosok, fotó | Fruitline

Porta a bazaltorgonák alatt

A Ranolder kereszt szomszédságában, a bazalt orgonasípok varázslatos képződménye által keretezve talált rá megbízónk az el- hanyagolt szőlőre. A feladat egyértelmű volt: a helyi építészeti értékeket tovább örökítve formáljuk újra a kultúrtáj eme elhanyagolt szegletét. Az építkezés a 1,5-2 m széles támfalak és bástyák helyreállításával vette kezdetét. A terület visszahódításának következő üteme a szőlő telepítése volt. Korszerű, rozsdamentes acélból készült oszlopok közti kordon került kialakításra.

A munka megkoronázásaként következhetett a házépítés. A bazaltkő falak, a házat díszítő vakolatfaragások és a bontott hódfarkú cserépfedés a tájba öregíti a házat. Az íves tornácoszlopok alól elénk táruló panoráma pedig kárpótol minden végigizzadt munkáért. Az erdő alatti házikót Mezei Zsófiával és Arnóczki Imre Balázzsal együtt terveztük az építtetők nagy örömére. Dr. Szűcs Endre – Mérmű Építész Stúdió


Az interjú és a fotók a Veranda Magazin tulajdonát képezik, azokat semmilyen formában nem lehet tovább közölni megjeleníteni.
Írta: L. Kocsis Erika
Fotók: Fruitline

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!