Balatonfüred egyenrangú partner – Vizes VB

A Balaton fővárosa már többször bizonyította alkalmasságát arra, hogy magas színvonalú versenyek házigazdája legyen.

-hangsúlyozta Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos csütörtöki parlamenti sajtótájékoztatóján a júliusi vizes vb-vel kapcsolatos kérdésünkre válaszolva.


Lázár János minisztertől arra kértünk választ, hogy a vizes világbajnokság vidéki helyszínének előkészületeire a kormány ugyanolyan kiemelt figyelmet fordít-e, mint a budapestiekre?

Balatonfüreden, ahol a nyíltvízi úszóversenyeket tartják, javában folynak a beruházások, de ezekről az országos médiában nem igen esik szó. Hol tartanak az építkezések, elkészülnek-e időre és a tervezett költségeken belül maradnak-e? – tettük fel a kérdést a Kormányinfón.

A miniszter válaszában elismerte, hogy a média valóban méltatlanul kevesebbet foglalkozik e nagyjelentőségű sportrendezvény balatonfüredi helyszínével, amelynek a fővárosihoz hasonlóan meghatározó szerepe lesz abban, hogy hazánk felkerül-e a világversenyek rendezésére alkalmas országok listájára és a jövőben ki tudja-e használni ennek sokrétű előnyeit. Mint elmondta, kérdésünkre a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól kapott tájékoztatást és eszerint a helyi beruházások megfelelő ütemben haladnak és időben elkészülnek. A munka kétségkívül gőzerővel zajlik – mondta.

A versenyeket szervező BP2017 NKFt. által a nyíltvízi versenyekre 269 millió forint és 10 százalék tartalék keret áll rendelkezésre, amely fedezi az esetlegesen előre nem tervezhető feladatok költségeit is.

Így reális, hogy a tervezett kereteken belül maradnak a ráfordítások, amelyeket a magyar állam és a helyi önkormányzat finanszíroz – emelte ki. Elismerően nyilatkozott a jól szervezett város vezetésének tevékenységéről, amely garanciája lehet a nagyszabású rendezvényre való profi felkészülésnek. Mint elmondta, konkrétan a versenyre közel 200 versenyző és 150 kísérő érkezhet. A párhuzamosan zajló Masters versenyek résztvevőinek száma ugyanakkor háromezer, a kísérők száma akár tízezer is lehet. A városba látogató nézők számát nem lehet felbecsülni, a várakozások szerint azonban Balatonfüred – ahogy a világkupák esetében már bizonyította – megfelelő mennyiségű és minőségű szálláshellyel rendelkezik – mutatott rá a miniszter. Arra kérdésünkre, hogy a főváros és Balatonfüred között a közlekedést hogyan biztosítják a verseny idejére, azt a választ kaptuk, hogy a szervező cég minden akkreditált versenyző lejutását biztosítja. A nézők Füredre utaztatásáról nem kaptunk információt, azt viszont megtudtuk, hogy a helyszínen kétezer fős ideiglenes, vízen „lebegő” nézőtér, és három „úszó” kivetítő várja a szurkolókat.

Megkérdeztük, hogy van-e alternatív terv arra, ha a Balatonon az időjárás nem megfelelő a versenyzésre? Lázár János elmondta: a FINA elvárása, hogy a szervezők vegyék figyelembe az időjárási körülményeket, emiatt a versenyigazgatók az egyes versenyek rajtját akár órákkal is eltolhatják. A Nemzetközi Úszószövetség a nem megfelelő időjárás esetére pótversenynapot is kért – tette hozzá.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!