48 balatoni strand újúlhat meg a főszezonra

fotó © Vanik Zoltán Fotóriporter

A Balaton-fejlesztési program nagy átalakításon ment keresztül, az uniós pályázati rendszer ugyanis nem engedi meg, hogy egy térség kiemelt szerepet kapjon.

Az új kormányhatározattal elindított program tartalmában bővült, és összesen 374,7 milliárd forintot biztosít a kiemelt turisztikai térség fejlesztésére 2017-2020 között – mondta el Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter.


A csütörtöki kormányinfón elhangzottak szerint a kormány által ki-emelt turisztikai fejlesztési térségekben soha nem látott mértékű fejlesztések indulnak meg a közeljövőben. Stratégiai cél, hogy olyan beruházások létesüljenek, amelyek alkalmasak több száz kilométerről, akár főszezonon kívül is vonzani a hazai és külföldi látogatókat. A fő cél, hogy nőjön a vendégéjszakák száma, és a turisták a vidéket is fel- fedezzék. A Balaton az elsőként nevesített kiemelt turisztikai térség – hangsúlyozta Lázár János. Arra a kérdésünkre, hogy megyénkben konkrétan milyen beruházások indulnak el és mikorra várható a befejezésük, a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól írásban kaptunk tájékoztatást.

Eszerint a Balatonnál az idén már a főszezonra 48 strand újulhat meg, amelyek minőségi szolgáltatásokkal, többgenerációs családokat ki- szolgáló infrastruktúrával gazdagodnak. Jelentősen fejlődik a kerékpáros infrastuktúra, amely elsősorban a Balatoni Brigakört érinti. Javul a Balaton vízminősége is, átfogó tóvédelmi program indul a Hévízi-tó gyógyvizének védelme érdekében. A tervek szerint megújul a Sió-csatorna is.

A közlekedési infrastruktúra fejlesztésére 122 milliárd forint uniós pénzt fordítanak. Ehhez járul mintegy 18,2 milliárd forint hazai forrás. Az NFM-től kapott információk szerint megújul a balatoni hajóflotta, és kiemelt támogatásban részesíti a kormány az e-közlekedést mind a vízen, mind a kerékpáros közlekedésben.

A cél az, hogy a Balaton Európa elektromos mintatava legyen.

A tervek szerint végre megvalósul a balatoni közlekedés összehangolása is. A programban szerepel még egyebek mellett a Lóczy-barlang látogatóbaráttá alakítása és tematikus élményparkok kialakítása.

Jelentős beruházások valósulnak meg Keszthelyen, Badacsonyban, Tihanyban, Hévízen, Balatonfüreden, Szigligeten, Csobáncon és Monoszlón. Fejlesztési forrásokhoz jutnak a lovasok, a vitorlások, a kenusok és a kerékpárosok, számíthatnak uniós pályázati pénzre a borászatok, a háztáji gazdaságok, a kézműves vállalkozások. Támogatásra számíthat a Kis-Balaton állat- és növényvilágának védelme is.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!