Tízezernél is többen indulhatnak a 35. Balaton-átúszáson

Tízezernél is több indulót várnak a szervezők idén a 35. Balaton-átúszásra, amelyet július elsejére hirdettek meg.

Az 1979-ben rendezték meg először a Balaton-átúszást, aminek fővédnöke pedig Szabó Tünde sportállamtitkár. Közismert, és többszörös Balaton-átúszó sportemberek is népszerűsítik az eseményt, így a szerdai sajtótájékoztatón is jelen levő Risztov Éva, a 10 kilométeres nyíltvízi úszás londoni olimpiai bajnoka, Erdei Zsolt korábbi profi bokszvilágbajnok és Mányoki Attila, a nemzetközi hírű ultramaratonista úszó.

Mindhárman arra buzdítottak, hogy aki teheti, próbálja ki magát a nyílt vízen, de – figyelmeztettek – csak az vállalkozzon a magyar tenger átúszására, aki arra megfelelően felkészült.

Révész Máriusz, a kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a kormányzat növelni akarja a szabad idejükben aktívan sportoló gyerekek és felnőttek számát. A Balaton-átúszással kapcsolatosan lehetséges

célnak nevezte, hogy néhány éven belül a jelenlegi nagyjából 10 ezres létszám elérje a 15 ezret.

5,2 kilométer

Az idei kihívást vállalók július első napján Révfülöpnél szállnak vízbe, s teszik meg az 5,2 kilométeres távot Balatonboglárig.

Biztonságukra másfélszáz – vitorlás, kishajó és motorcsónak alkotta – úszófolyosó felügyel, emellett cirkáló vízirendőrök figyelik és ellenőrzik folyamatosan az úszókat. A teljesítendő szakasz egyharmadánál, felénél és kétharmadánál mentőhajó horgonyoz.

Az első próbázók reggel 8, az utolsók pedig várhatóan délután 2 órakor rajtolnak majd el – hangzott el a sajtótájékoztatón.

A Balaton-átúszásra – amelynek főszervezője a Budapest Sportiroda – az előnevezés már elindult, de az online jelentkezés mellett a helyszínen is lehetőség nyílik a regisztrációra. A részvétel feltétele az egy hónapnál nem régebbi, vagy a helyszínen kiállított orvosi igazolás.

#CsodalatosBalaton Kövess minket Instagramon is!

Használd posztjaidnál a #CsodalatosBalaton hashtaget!